#1 Een experiment

Square

Hoe zou het zijn om zaden op stoffen te laten ontkiemen en wat kun je daarmee, als beeldend kunstenaar?

Tijdens een bijeenkomst in het Wowlab van kunstenaar Wout Zweers kwamen verschillende kunstenaars samen om iets te ontwikkelen voor het Maker Festival Twente. Samenwerking vanuit verschillende disciplines was de opzet van deze bijeenkomst. De ideeën kwamen al snel: Thema’s zoals zelfvoorzienendheid, de agrarische roots van Twente, recycling en innovatie op textielgebied werden bediscussieerd. Al snel kwam het idee om textiel te gebruiken als kiembodem. Kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn sloegen de handen ineen om te gaan experimenteren.

Zo ontstond in maart 2016 Project Uitloper.
Naast haar vak als glas-in-loodkunstenaar werkt Christel ook met wild-geplukte en zelfverbouwde groenten en kruiden. Wat dat aangaat heeft ze een missie te vervullen: Mensen zich ervan bewust maken dat wat er in hun directe omgeving groeit ook heel lekker en gezond is. Annemarie werkt met name met wolvilt en gerecyclede materialen. Met haar werk belicht zij de schoonheid van natuurlijke materialen. Hierin speelt het thema duurzaamheid een prominente rol.
Het idee van een tafelkleed waarop de kruiden en kiemgroenten groeien die je over je salade kunt strooien, ontstaat. Textiel wordt natuurlijk ook op het lichaam gedragen. Hoe zou het zijn om je moestuin bij je te hebben? De Fleur-de-lys motieven en blokpatronen van damasten tafelkleden worden gebruikt als visueel uitgangspunt. Na het inzaaien ontstaan er uit de platte vlakken driedimensionale kiem-patronen die wel wat weg hebben van miniatuurakkers of -bossen, wat weer associaties oproept met het Twentse landschap. Allemaal interessante bevindingen voor het vervolg?
De eerste resultaten van het experiment van Project Uitloper waren te bezichtigen én te proeven op het Maker Festival Twente dat zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016 plaatsvond in de Performance Factory in Enschede.